12 Nisan 2021 Pazartesi

Kişilik Müdahale ile Değiştirilebilir mi?

 Ruh bilimcilere göre bireyin kendine özgü ve ayırıcı özelliklerinin bütününü ifade eden ve bebekliğinden itibaren çevre koşullarından etkilenmeler, deneyim ve etkileşimler sonucu şekillenen kişilik değişebilir mi? Değiştirilebilir mi?

Princeton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 1500'den fazla katılımcıyla 3 ay süren bir "dijital kişilik müdahelesi" uygulaması geliştirdi. Klinik olmayan gözleme dayanan bir örneklemde gerçekleştirilen araştırma, büyük ölçekli rastgele olarak kişilik değişiminin etkilerini incelemiştir.

Çalışma, akıllı telefon uygulaması PEACH (PErsonality coACH) kullanılarak yürütüldü. Araştırmacılar beş ana kişilik özelliğine baktı: Açıklık, vicdanlılık, girişkenlik ya da dışadönüklük, anlaşılabilirlik ve duygusal kırılganlık (nevrotiklik) - Dijital kişisel koçla kişilik özellikleri istenen yönde değişim gösterdi.

Uygulama, katılımcıları günlük olarak takip ederek onlara sürekli bildirimlerle karar yönlendirmelerinde, telkinlerde bulundu. Bununla birlikte dijital koç, katılımcılardan geribildirim ve bilgi sağlayarak müdahalesini sürdürdü.

3 ay boyunca değişiklikleri fark eden katılımcılar bunları raporladıktan sonra her bir değişimin ardından uygulama onlara tekrar atandı. Böylelikle 3 ayın sonunda özelliklerde belirgin bir şekilde değişim gözlemlendi.

Psikoloji Profesörü Mathias Allemand, "Bu şaşırtıcı sonuçlar, (...) rutin deneyim ve davranış kalıplarında kasıtlı olarak değişiklikler yapabileceğimizi gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tüm Zamanların En Çok Okunan 3 Yazısı