22 Şubat 2021 Pazartesi

Hayatından Memnun musun?

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yeni bir araştırma yayınladı. Araştırma, 2020 yılında Türkiye’de yaşayan 18 yaş ve üzerindeki bireylerin yaşamlarından memnun olup olmadıklarını ölçtü. Şimdi gel bu araştırmanın detaylarını inceleyelim.

Araştırma 2003 yılından beri düzenli olarak veri topluyor. Geçtiğimiz yılın verileri de toplandıktan sonra kurumun websitesinde paylaşıldı.

Sağlık, başarı ve paradan önce geldi

Türkiye’nin yüzde 48,2’si mutlu olduğunu beyan etmiş. Araştırmada bireylerin mutluluk kaynağı olan değerlerde ilk sırayı sağlık almış. Sağlık açısından memnuniyetini belirtenlerin oranı yüzde 70,9 olarak ölçülmüş. Sevgi, başarı ve para ise, sağlıktan sonraki memnuniyet değerleri olarak araştırmada yer almış.

Türkiye’nin mutluluk kaynağı ailesi

Mutluluk kaynağı olan kişilerde ise bireyler tüm ailesinden ve çocuklarından memnun olduklarını belirtmiş. Buna göre, tüm ailesinden memnun olduklarını belirtenlerin oranı yüzde 69,7 olarak sonuçlanmış.

Araştırmada birçok istatistiki ölçü ve madde mevcut. Kamu hizmetlerinden memnuniyet, mutluluk kaynağı, belediye hizmetlerinden memnuniyet, yaş grubuna göre mutluluk düzeyi gibi maddeler araştırılmış.

Grafiklere bakıldığında 2019 yılında bireylerin yüzde 52,4 oranında mutlu olarak ölçülmüş. Bu açıdan bakıldığında 2020 yılında, bir önceki yıla göre mutluluk oranı yüzde 4,2 gerileme yaşamış.

Kadınlar daha mutlu

Cinsiyete göre mutluluk oranında, kadınlar erkeklere göre daha mutlu. Kadınlar, yüzde 53,1 oranında mutlu. Bu oran 2019 yılında, yüzde 57,0 olarak ölçülmüş.

Erkekler 2020 yılında yüzde 43,2 oranında mutlu olduklarını beyan etmiş. 2019 yılında ise, bu oran yüzde 47,6 olmuş.

Her 10 kişiden 7’si geleceğinden umutlu!

Kendi geleceklerinden umutlu olan bireylerin oranı da ölçülmüş ve buna göre bireylerin yüzde 69,6’sı geleceklerinden umutlu. Kadınlarda bu oran yüzde 70,7 iken, erkeklerde yüzde 68,5 olmuş.

Araştırma daha birçok bilgiyi barındırıyor. Daha detaylı bir inceleme yapmak istersen hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin.

Türkiye İstatistik Kurumu, Yaşam Memnuniyeti Araştırması, 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tüm Zamanların En Çok Okunan 3 Yazısı