22 Mart 2021 Pazartesi

Boğazın mı Düğümleniyor?

 Çok üzgünsün ya da ağlamak üzeresin de kendini tutman gerekiyormuş gibi olduğunda, tam o anda yutkunmakta zorlanırsın da boğazına bir yumru oturur ya, işte şimdi bu neden olur, bugün bunu öğrendim.

Üzgün hissetmeye başladığımızda veya herhangi bir stresli durum yaşadığımızda kalp atış hızı, kan basıncı ve metabolizma hızı artar.

Bu durumda daha fazla oksijen ihtiyacı ortaya çıkar. Sempatik ve parasempatik olarak ikiye ayrılan otonom sinir sistemimizin sempatik tarafı bir tehlike sezerek devreye girer. Vücudu tehlikelerden koruyan bu sistem daha fazla oksijen ihtiyacını sağlayabilmesi için nefes borusu açık kal talimatı gönderir.

Gırtlak yapısında bulunan kaslar yardımıyla nefes borusu ağzı açılır ve daha fazla oksijen için daha büyük bir açıklık sağlanmış olur.

Her yutkunmada açılıp kapanan bu nefes borusu ağzı, üzüntü durumunda sürekli açık kalmaya çalışır ve her yutkunmada da kaslar tarafından kapanmaya zorlanır. Bu çatışma halinde boğazımızda bir yumru oluşur. Buna globus hissi adı verilir. Üzüntü halimiz geçtiğinde tekrar sistem eski halini alır.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tüm Zamanların En Çok Okunan 3 Yazısı